Folyoda Sebzeli Balık

Geçtiğimiz yıllarda yaklaşık iki sene boyunca, bir deniz ürünleri restoranından sorumlu olduğumu ve aslında balığı çok sevmediğimi söylesem ne düşünürsünüz? Ciddiyim.. Favori yemeğim olmadı hiç bir zaman (her gerçek Adana’lı gibi, ben de etçilim) ancak işiniz bu olunca insanları memnun etmek için herşeyi şeyi deniyorsunuz.. Adana’da balık denince genellikle yağda veya ızgara balık gelir akla..

Ama yeni birşeyler denemek isterseniz, sizin için güzel bir seçeneğim var..

Folyoda Sebzeli Balık

Hem sağlıklı, hem muhteşem kokan, hem de inanılmaz lezzetli bir balığı, evinizde hiçbir kötü koku olmadan, sadece yarım saat içerisinde servis edebileceğinizi söylesem sanırım ilginizi çekerim.. Bu yöntemin güzel yanı, kılçığı ve derisi alınmış tüm etli balıklarla mükemmel sonuç vermesi.. Benim önerim somon, levrek ya da lağosla denemeniz..

Malzemeler (4 kişilik)
4 parça fileto balık
1 adet kabak
1 adet patlıcan
1 adet havuç
1 adet soğan
1 adet yeşil biber
1 adet kırmızı biber
1 adet limon
4 adet çeri domates
4 diş sarımsak
Taze kekik veya biberiye
Tane karabiber
2 çorba kaşığı zeytinyağı
2 çorba kaşığı tereyağı
Tuz, karabiber

Dediğimiz gibi istediğiniz balığı kullanabilirsiniz.. Fileto halindeki balıkları tuz, karabiber ve biraz zeytinyağıyla tatlandırın. Domates hariç tüm sebzeleri daire şeklinde doğrayın. Domatesleri ikiye ya da dörde bölün. Şimdi gelelim işin püf noktasına. Tüm sebzeleri aynı tavada veya ızgarada, çok az yağla, her seferinde tek bir sebze olacak şekilde, her birini yaklaşık 30 saniye soteleyin. Bunu yapmaktaki amacımız tüm sebzelerin kendilerine has aromalarını korumak. Alüminyum folyodan yaklaşık yarım metrelik iki parça kesin. Folyolardan birini tezgâhınıza serip, alttan yukarı doğru sırayla patlıcan, kabak, biberler, soğan, sarmısak ve havuç şeklinde dizin. Balıklarınızı sebzelerin üzerine aralıklı biçimde yerleştirin. Üzerine taze baharatları, tane karabiberi, dilim limonları ekleyin ve her balığın üzerine küçük birer parça tereyağı koyun. Son olarak tuz, zeytinyağı ve limon suyu ekleyin. Artık balığımız hazır sayılır.

Şimdi işin bir diğer önemli kısmı. İkinci folyoyu, diğerinin tam üzerine gelecek şekilde kapatın. Sonra sırayla karşılıklı kenarları katlayın. Yaklaşık her 1 santimetrede bir katlamalısınız. Her kenarı en az 4 kez katlayın. Bunu yapmaktaki amacımız, balığınızı ve sebzelerinizi pişirecek olan buharı içeride tutmak. Folyonuzu dikkatlice bir fırın tepsisine alın. En ufak bir çizik ya da delinme, sonucu kötü etkiler. O yüzden çok özen göstermelisiniz. Önceden 180 dereceye ısıttığınız fırında yaklaşık 15 dakika pişirin. Bu süre içerisinde folyonuz balon gibi şişecektir. Bu sebepten fırının alt raflarından birine yerleştirmelisiniz. 15 dakika sonunda hala folyo hala tam şişmemiş ise, 5 dakika daha pişirebilirsiniz.

Ve sonunda emeğinizin karşılığı.. Masanıza getirdiğiniz folyoyu bir bıçak ya da makas yardımıyla kesin. Kestiginiz anda çıkacak olan sıcak buhara dikkat edin lütfen çünkü elinizi yakabilir. Yemek odanıza yayılacak olan koku, emin olun bu yemeği her misafir sofrasına koymayı istemenize sebep olacak..

Ellerinize sağlık ve afiyet olsun..

İpucu: Eğer bu yöntemle balık ya da et pişirirken, kullanacağınız sebzeleri önce mangalda biraz pişirirseniz, sonuç olarak tütsü kokulu bir yemeğiniz olur..

Reklamlar

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Google+ fotoğrafı

Google+ hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Connecting to %s