Macar Gulaşı

Temelinde bir tür yahni olan bu yemek, dünya mutfaklarının bir çoğunda benzerleri bulunan muhteşem bir lezzet.. Dana etinin çoğunlukla haşlamalık olarak kullanılan nuar, tranç gibi sertçe ancak uygun fiyatlı bölümlerini kullanarak yapabileceğiniz belki de en lezzetli yemektir Gulaş.. Tel tel ayrılan, yumuşacık et ve etin suyuyla lezzetlenen dayanılmaz sebzeler.. Pazar günleri evimin içinde yayılan karşı konulmaz Gulaş kokusunu mutfağınızda duyduğunuzda Gulaş’ın, sizlerin de vazgeçilmez yemek listesinde yerini alacağına inanıyorum..

Malzemeler (4 kişilik)
500 gr dana eti (nuar ya da tranç)
2 adet orta boy soğan
2 adet orta boy havuç
1 adet kırmızı biber
1 adet yeşil biber
3 diş sarımsak
1 adet büyük boy domates
2 çorba kaşığı salça
1 çorba kaşığı un
3 su bardağı su (varsa et suyu tercih edin)
1 çay kaşığı toz şeker
Tuz, Karabiber
2 yemek kaşığı sıvı yağ

Etleri istediğiniz büyüklükte, örneğin kuşbaşı veya kazbaşı doğrayabilirsiniz. Ben biraz büyük olmalarını seviyorum. Tercihen döküm bir tencereyi yüksek ateşte iyice ısıtıp sıvı yağı ekleyin. Etleri ekleyip, tahta bir kaşık yardımıyla ara sıra çevirerek mühürleyin. Sebzeleri iri parçalar halinde doğrayıp sırasıyla soğanı, biberi, havucu, sarmısakları ekleyip biraz soteleyin. Tencerenin altını kısıp bir çorba kaşığı unu ekleyip karıştırın. Bu sosun kıvamlı olmasını sağlayacaktır. Daha sonra küp doğranmış domatesleri, salçayı ve üç bardak et suyunu malzemelerin üzerine döküp karıştırın. Toz şekeri ve isteğinize göre tuz ve karabiber ekleyip tencerenin altını açın. Kaynamaya başladıktan sonra küçük bir ocağa alıp altını kısın. Yaklaşık bir saat hiç açmadan pişirmelisiniz. Bu aşamada çok önemli bir nokta var. Yemeğinizin dibinin tutmaması için ara sıra tencereyi kapağını açmadan hafifçe sallayın. Malzemeler hareketlenince yapışma engellenecektir. Bir saat sonra açıp etin yumuşaklığını kontrol edin ve isteğinize göre biraz daha pişirin. Ben yaklaşık 75 dakika pişiriyorum..

Etler tel tel ayrılıyor, sebzeler mükemmel şekilde karamelize olmuş ise Gulaş’ınız hazır demektir.. Şimdi sıra keyfini sürmekte. Ben Gulaş’ı genellikle rosto patates veya patates püresi eşliğinde servis ederim ama siz isterseniz herhangi bir pilav veya makarna eşliğinde de sunabilirsiniz..

Ellerinize sağlık ve afiyet olsun..

Reklamlar

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Google+ fotoğrafı

Google+ hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Connecting to %s