Fırında Tavuk

Mutfakta Aşk Var köşe yazıları, AkdenizTürk gazetesinde yayınlanmaya başladığında verdiğim ilk tarifim “Fırında Tavuk” olmuştu.. Blogun da ilk tarifi bu olsun istedim..

Tavuk sevmeyen çok kişi yoktur sanırım.. Şahsen ben tavuğa, özellikle de fırın tavuğa bayılırım.. Ee tabi tavuksever bir aşçı olunca insan defalarca deneme yapıyor.. Onlarca kez yaptığım bu yemeğe, her seferinde yeni bir ekleme yaptım ve sanırım şu anki hali en lezzetlisi oldu.. Kalabalık bir misafir sofrasının tam ortasına koyacağınız, nar gibi kızarmış, içi yumuşacık ve sulu bir tavukla emin olun etkileyemeyeceğiniz çok az kişi var..

Malzemeler (6 kişilik)
1 adet orta boy bütün tavuk (yaklaşık 1,5 kg)
2 çorba kaşığı yoğurt
2 diş sarmısak (dövülmüş)
1 tatlı kaşığı bal
1 tatlı kaşığı toz kırmızı biber
1 çay kaşığı kimyon
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı toz köri
2 yemek kaşığı + 1 çay kaşığı tuz
1 yemek kaşığı şeker
2 litre su

Evde tavuk yapmakla ilgili en büyük şikayet tavuğun kokusudur. Bu kokuyu almak için en iyi yöntem tavuğu salamuraya yatırmaktır (brining). Bu yöntemle hem tavuğun kokusundan hem de içindeki kandan kurtulmuş olursunuz. Salamura yapmak için derin bir kabın içerisinde 2 litre suya 2 yemek kaşığı tuzu ve 1 yemek kaşığı şekeri karıştırıp, bütün haldeki tavuğu bu karışımın içerisinde bekletmeniz gerekiyor. Tavuk yüzeye çıkmasın diye üzerine bir kapakla ağırlık yapabilirsiniz. Yaklaşık 4 saat buzdolabında (mümkünse daha fazla) bu karışımın içerisinde beklettiğiniz tavuk hem daha beyaz hem de hafif tuzlu bir ete sahip olur.

Salamuradan çıkardığınız tavuğu, kağıt havlu yardımıyla güzelce kurutun. Tüm diğer malzemeleri bir kabın içerisinde iyice karıştırdıktan sonra tavuğun her yerine güzelce yedirin. Yağlı kağıt konmuş bir tepsiye alıp, önceden 200 dereceye ısıtılmış fırına yerleştirin. Tavuk yaparken çıtır olmasını istiyorsanız, önce yüksek sıcaklıkta, sonra düşük sıcaklıkta pişirmelisiniz. 200 derecede 30 dakika, sonra 150 derecede 45 dakika pişirin. Tavuğunuz bu sürede pişmiş olur ancak kızarması için üzerine eritilmiş tereyağını sürüp 10 dakika daha 175 derecede pişirin. Tavuğu fırından alıp üzerine bir mutfak havlusu örtün ve 15 dakika dinlendirin. Ve işte tavuğunuz misafir masanıza bomba gibi düşmeye hazır..

Bütün tavuğun içerisine isterseniz iç pilav, doğranmış sebzeler hatta makarna bile doldurup öyle pişirebilirsiniz.. Çünkü bu tavukla iyi gidecek her şey sizin hayal gücünüzle sınırlı..

Ellerinize sağlık ve afiyet olsun..

Reklamlar

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Google+ fotoğrafı

Google+ hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Connecting to %s